Ilość wody w naszych ciałach jest zmienna i wynika z wieku, płci i zawartości tłuszczu. U niemowląt jest największa dochodząc do 75% wagi i spada wraz z wiekiem do przeciętnego poziomu ok. 53%. U kobiet wartość ta jest jeszcze niższa gdyż mają więcej tłuszczu niż mężczyźni.
Duże ciepło parowania wody ma ogromne znaczenie dla organizmu człowieka. Nasz stałocieplny organizm nie znosi większych wahań temperatury. W przegrzanym środowisku ciało człowieka się poci. Pot składa się w 99 % z wody, która parując ochładza organizm, a więc pobiera dużą ilość ciepła.
Biologiczne znaczenie wody sprowadza się do pięciu najważniejszych funkcji:
jest podstawą płynów ustrojowych,
reguluje temperaturę, ciśnienie atmosferyczne i pH,
uczestniczy w przebiegu wielu procesów przemiany materii,
utrzymuje odpowiednie wymiary i kształty komórek,
stanowi środek transportu wewnątrzustrojowego oraz środowisko niezbędne do usuwania końcowych produktów metabolizmu i metabolitów szkodliwych.
Woda pełni w organizmie funkcję płynu umożliwiającego usuwanie końcowych produktów metabolizmu: substancji szkodliwych. Związki te są wydalane z moczem. Ponieważ ilość wydalanego moczu u dorosłego, zdrowego człowieka wynosi na dobę 600 do 2500 cm3 a do tego dochodzi wydalanie wody oddechem i potem, woda musi być uzupełniana. Ze względu na to zdrowy człowiek powinien spożywać około 2 litry płynu dziennie w postaci pokarmu i napojów.
Jak niedobór wody odbija się na ludziach? Po pierwsze, szkodzi zdrowiu. Nie chodzi o to, że umrą oni z pragnienia, lecz o to, że niska jakość wody używanej do gotowania i picia jest przyczyną chorób. Około 80 procent chorób i przeszło jedna trzecia zgonów w krajach rozwijających się to skutki korzystania ze skażonej wody. W półpustynnych krajach Trzeciego Świata zbiorniki wodne są często zanieczyszczone ludzkimi bądź zwierzęcymi odchodami, pestycydami, nawozami lub chemikaliami przemysłowymi. Uboga rodzina może nie mieć innego wyjścia, jak tylko wykorzystywać taką zanieczyszczoną wodę.