Praktycznie wszystkie produkty spożywcze zawierają w swoim składzie wodę.
Jednak procentowo największą zawartością tej substancji, mogą pochwalić się owoce oraz warzywa.
Poniżej zaprezentowano różne "owocowe" przykłady.
(widać wyraźnie że nawet banany zaskakują sporą zawartością wody, nie wspominając już o... suszonych daktylach).
Śliwki | 83 |
Melon świeży | 92 |
Pomarańcze | 86 |
Jabłka | 84 |
Winogrona | 83 |
Mango | 82 |
Banany | 75 |
Daktyle suszone | 12 |
Truskawki | 90 |
Cytryna | 89 |
Wiśnie | 83 |
Gruszka | 85 |
Przyjęło się szacować, że zawartość wody w owocach może dochodzić aż do 96% ogólnej masy. Woda występuje w formie wolnej lub związanej. Stosunkowo duża zawartość wody wpływa korzystnie na dostępność składników rozpuszczalnych oraz na smakowitość owoców (i warzyw) spożywanych na surowo.
Owoce charakteryzuje ogólnie niska zawartość suchej masy, której podstawowym składnikiem są węglowodany. W dojrzałych owocach występują one głównie pod postacią mono- i disacharydów (glukoza, fruktoza i sacharoza) w ogólnej ilości 5-20%, a największą ich zawartością odznaczają się winogrona i daktyle. Wyjątek wśród owoców stanowią banany, których głównym węglowodanem jest skrobia. O smaku owoców, obok cukrów, decydują kwasy organiczne. W owocach obecne są znaczące ilości błonnika pokarmowego, którego najlepszym źródłem są owoce jagodowe. Najwięcej związków pektynowych zaliczanych do błonnika zawierają: jabłka, agrest, porzeczki i owoce cytrusowe. Owoce są bardzo ubogie w tłuszcz, z wyjątkiem awokado i orzechów, w których zawartość tłuszczu sięga 30%. Dostarczają one natomiast znacznej ilości witaminy C i karotenów, a w mniejszym stopniu witaminy z grupy B. Największą zawartością kwasu askorbinowego charakteryzują się owoce jagodowe (np. porzeczki, truskawki) i cytrusowe oraz kiwi, mango i melon. Witamina C występuje jednak w owocach na zmiennym poziomie, zależnym od odmiany i warunków klimatycznych, a w apertyzowanych przetworach i sokach owocowych jej ilość jest znacznie obniżona. Do owoców bogatych w karoteny można zaliczyć morele, mango, melon, arbuz, mandarynki, wiśnie i czereśnie. Składniki mineralne występują w mniejszych ilościach niż w warzywach. W większości owoców jagodowych jest stosunkowo dużo żelaza, wapnia i miedzi: z kolei morele i brzoskwinie zawierają większe ilości potasu. Najbardziej urozmaicony skład mineralny mają banany, które dostarczają względnie dużo magnezu, cynku, miedzi, fluoru i jodu. Przewaga pierwiastków zasadotwórczych sprawia, że owoce zalicza się do pokarmów o działaniu alkalizującym.