laboratorium  produkcja

POLONEA POLSKA oferuje klientom zawsze ten sam produkt, niezmienny jakościowo i stały pod względem składu mineralnego. Woda POLONEA nalana do butelki jest zawsze identyczna jak woda w źródle. Aby osiągnąć tak doskonałą jakość produktu Spółka - oprócz spełnienia zobowiązań wynikających z rozporządzeń Ministra Zdrowia - opracowała własny podwójny system ochrony i kontroli.

I System ochrony - ochrona źródła oraz ujęć

Źródło wody POLONEA, jak i ujęcia znajdują się w Czarnorzecko - Strzyżowskim Parku Krajobrazowym, gdzie są pilnie strzeżone i chronione. Aby zapewnić najwyższą jakość i doskonałe właściwości wody Firma prowadzi stałe badania biologiczne środowiska naturalnego.

II System ochrony - ochrona jakości produktu

System kontroli produktu jest przeprowadzany kilku etapowo. Pierwszy etap to przygotowanie procesu technologicznego, przeszkolenie pracowników w zakresie HACCP, ISO oraz BHP i stałe nadzorowanie całego procesu produkcyjnego. Firma rygorystycznie spełnia wszystkie wymagania nałożone na przedsiębiorstwo przez organy państwowe. Są to:

  1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych. (Dz. U. Nr 120, poz. 1256) (pobierz).
  2. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji, (Dz. U. Nr 120, poz. 1259) (pobierz).
  3. Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U.01.63.634) (pobierz).

Każdy proces technologiczny w Zakładzie jest ściśle monitorowany, a osobista odpowiedzialność każdego pracownika za swoje zadanie gwarantuje stałą jakość. Drugi etap to zlecanie wyspecjalizowanym firmom zewnętrznym badanie jakości wody przed i po napełnieniu butelek. Tylko obiektywne badania zewnętrzne gwarantują nam to, że klient zawsze będzie darzył nas zaufaniem. Trzeci etap to codzienna wewnętrzna laboratoryjna kontrola jakości wody. Ostatnim etapem kontroli jest monitoring naszych produktów przeprowadzony przez przedstawicieli handlowych w sklepach i informowanie naszego Działu Jakości o każdych nieprawidłowościach. W tym momencie możemy być pewni, że otrzymaliście Państwo produkt, który spełnia nasze i Państwa oczekiwania.

Data Ważności

Każda butelka wychodząca z fabryki ma swój kod rozpoznawczy. Tym kodem jest data ważności oraz adnotacje o okresie ważności. Konsument zawsze po sprawdzeniu daty wie, czy kupił świeży i bezpieczny produkt.

ATESTY

Woda POLONEA charakteryzuje się niezmiennymi, doskonałymi walorami, co potwierdzają kilkudziesięcioletnie badania, które normują rozporządzenia Ministera Zdrowia. Analizy przeprowadzane są w wyspecjalizowanych instytucjach:

  1. Balneoprojekt w Warszawie
  2. Zakład Tworzyw Uzdrowiskowych Państwowego Zakładu Higieny w Poznaniu
  3. Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" w Warszawie
  4. Sanepid w Rzeszowie i w Jaśle
  5. NORTHEAST LABORATORIES. Berlin, CT U.S.A.

HACCP - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point System) to metoda zapewnienia (jest to metoda samokontroli) bezpieczeństwa żywności, która opiera się na zapobieganiu zagrożeniom w trakcie procesu produkcyjnego i w procesie sprzedaży. Koncepcja systemu HACCP powstała w latach pod koniec lat 60-tych w Stanach Zjednoczonych w wyniku wspólnych prac NASA i laboratoriów wojskowych w celu udoskonalenia systemów produkcji żywności. W 1975 roku system ten został oficjalnie zatwierdzony przez WHO. W 1993 roku zobowiązano wszystkie kraje członkowskie Unii Europejskiej do systematycznego wprowadzania systemu HACCP w branży spożywczej.
Więcej informacji możesz uzyskać m.in. pod adresem www.fapa.com.pl/cgi-cid/index.cgi?src=cid6 lub www.parp.gov.pl/haccp.

ISO 9001

Jakość to zero błędów. Aby osiągnąć tak idealny stan, przedsiębiorstwo musi wprowadzić system zarządzania jakością, który określany jest zgodnie z normą PN-ISO 8402 jako: wszystkie planowane i systematyczne działania niezbędne do stworzenia odpowiedniego stopnia zaufania co do tego, że wyrób lub usługa spełni ustalone wymagania jakościowe. Jakość to pewność sprzedaży. Więcej informacji możesz uzyskać m.in. pod adresem www.pkn.pl

10 marca 2005
POLONEA w USA
...
02 marzec 2005
RemaDays...
2-3 październik 2004
Woda POLONEA podbija serca...
26-27 września 2004
X Światowa Konferencja Gospodarcza Polonii; Warszawa-Pułtusk....
21-24 września 2004-09-29
Międzynarodowe Targi Przemysłu Spożywczego POLAGRA-FOOD...
1 wrzesień 2004
POLONEA POLSKA uczestniczy w IX Konferencji Naukowej...
newsy
firma rezerwat rozlewnia
polityka poufności | mapa serwisu | kontakt